Najobľúbenejšie študijné odbory súčasnosti?

O tom, že každý odbor má niečo do seba a väčšina z nich ide aj veľmi rýchlo dopredu sa asi nemusíme ani zmieňovať. Ktoré sú ale v súčasnej dobe tie "naj", a ktoré najviac zaujímajú vás?

Každý z vás má určite svoje predstavy o budúcej kariére. Máte svoje vysnívané povolanie, svoj cieľ. Je ale naozaj tým najvhodnejším? Alebo patrí medzi tie "klasické" a najviac "nabité", v ktorých sa uplatniť býva veľmi ťažké? Skúste sa riadne zamyslieť a zvážiť všetky pre a proti. Predsa len rozhodnutie, či sa venovať tomu, čo vás bude naozaj baviť alebo radšej tomu, v čom budete mať väčšiu šancu sa uplatniť, býva veľmi ťažké a náročné. Nie vždy totiž platí, že to najobľúbenejší sa rovná tomu najperspektívnejšiemu. Doprajte si teda na výber dostatok času a príliš neponáhľajte, nech neskôr neľutujete!

"Tradičné" ekonómka

Mnoho z vás asi premýšľa, podobne ako vaši predchodcovia, o čo najširšom uplatnenie, ktoré nasledujúcom štúdiom získa. Preto často volia jedny z najviac "populárnych" študijných odborov, ktorými sú odbory ekonomické.

Je síce pravda, že v rámci ekonómie si môžete vybrať z mnohých rôznych smerov a fakúlt, zameraných od financií a účtovníctva, cez medzinárodné vzťahy, podnikové či národné hospodárstvo až po štatistiku či manažment, ale aj tak by bolo dobré, keby ste k tomu mali aj nejaký "osobný vzťah". Nielen to, že neviete, čo by ste radi študovali, a práve toto sa vám zdá "najjednoduchšie", či že práve v tomto odbore máte priehrštie možností.

Mali by ste si totiž uvedomiť, že sa veľmi často bude jednať o nezáživné a nudné predmety, ktoré sa budete musieť učiť naspamäť . Nehľadiac na to, že ani vaša budúca kariéra nemusí byť práve závratná, lebo je práve v tomto odbore veľmi vysoká konkurencia, a ak nie ste extra draví, pravdepodobne skončíte na nejakom "nižšom" postu. Takže ak máte ambície niečo dosiahnuť, zvoľte radšej niečo menej "všeobecného", nech máte šancu preraziť.

Právo

Práve napríklad právo je odbor, ktorý je určený jedincom, ktorí sa neboja konať, sú ambiciózne a dôrazný, skrátka, idú si za svojím aj cez "mŕtvoly". Ak teda takí ste, je toto pre vás takmer ideálne. A pretože je to aj veľmi náročné štúdium, ktoré ponúka len niekoľko vysokých škôl, vydržíte chcete, máte úspech takmer zaručený... Nehľadiac na svoje budúce honoráre, ktoré budú určite odlišné od bežných platov ekonómov či účtovných smiley

Medicína

Ďalším z obľúbených odborov je potom medicína. Je určená pre tých z vás, ktorí nielen, že túžia po slušnom platu a istom uplatnenie, ale predovšetkým chcú pomáhať ľuďom. Jedná sa teda síce o štúdium veľmi náročné a budete sa pri ňom musieť vzdelávať celý život, avšak ako jeden z mála vám prinesie, okrem už vyššie spomenutých peňazí na účet, tiež hrejivý pocit z dobre odvedenej práce a z viditeľných výsledkov. Skrátka v tomto odbore budete vedieť, že ste užitoční a prínosné, a že vaša práca nie je zbytočná a má zmysel.

IT odbory

Ani IT odbory však nie sú na zahodenie, ako iste sami dobre viete. Takže ak ste dostatočne talentovaní na počítače a logické uvažovanie vám nie je cudzia, nie je čo riešiť. Miesto nejaké ekonómie, matematiky či jazykov, si radšej vyberte niektorý z počítačových odborov. Aj tu máte šancu na úspech, pretože počítačová technika nás len tak skoro neopustí.

Jazyky

Ak ste si však nevybrali žiadny z vyššie uvedených odborov a máte nadanie na jazyky, môžete sa venovať aj ich štúdiu. S výbornou znalosťou ktoréhokoľvek svetového jazyka si totiž prácu nájdete ľahko a mnohokrát ešte budete mať aj na výber.

A ak sa rozhodnete pre štúdium aj iné, než "klasického" jazyka, akým je napríklad angličtina alebo nemčina, vaše šance na výborné uplatnenie sa ešte zvýši. Skúste teda zvážiť aj štúdium takých jazykov, akými sú napríklad čínština, japončina alebo ďalšie orientálne jazyky. S takto špecifickými a neobvyklými znalosťami potom môžete nájsť zamestnanie nielen na poste tlmočníka či prekladateľa, ale napríklad aj na veľvyslanectvách, v rôznych medzinárodných inštitúciách či cestovnom ruchu. Aj v tomto odbore sa vám tak naskytne široké spektrum možností.

Samozrejme, že nie každý z vás si z tejto ponuky vyberie, niekto dá iste prednosť niečomu ešte menej "obvyklému" alebo naopak niečomu menej náročnému. Avšak v každom prípade nezabudnite, že sa jedná o váš budúci život a neberte preto toto rozhodnutie o štúdiu na ľahkú váhu.

Doprajte si dostatok času, zvážte všetky pre a proti, zamyslite sa, čo by bolo nielen perspektívny, ale čo by vás navyše aj bavilo apod. Predsa len nechcete, aby ste sa celý život živili niečím, na čo nemáte vzťah a čo vás vôbec nebaví, že?

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt