Mediálna výchova je dôležitá, reforma má vytvoriť väčší priestor na prierezové témy

Ministerstvo školstva vníma mediálnu výchovu ako dôležitú tému, ktorá musí byť súčasťou vzdelávania.

Školy mediálnu výchovu vyučujú ako povinnú prierezovú tému, teda ako súčasť viacerých vzdelávacích oblastí. Odporúčania v tomto smere bude formulovať momentálne dokončovaný reformný dokument.

Školy môžu v súčasnosti uskutočňovať mediálnu výchovu formou projektu, kurzu, seminára, prípadne iných školských aktivít. Okrem toho mediálna výchova môže mať aj formu samostatného voliteľného predmetu v rámci disponibilných hodín školy. Nevyhnutnosť zavedenia mediálnej výchovy do systému vyplynula podľa rezortu zo skutočnosti, že médiá sa v čoraz väčšej miere stávajú silným socializačným a výchovno-vzdelávacím prostriedkom.

Hlavným cieľom bude osvojenie schopnosti žiaka zaobchádzať s médiami. Mediálna výchova ako prierezová téma má viesť žiakov k tomu, aby lepšie poznali a chápali pravidlá fungovania mediálneho sveta a orientovali sa v ňom. Zameriava sa pritom na to, aby si žiaci vedeli vytvoriť vlastný názor a kriticky posudzovať, analyzovať a hodnotiť mediálne šírené informácie.

Štátny pedagogický ústav uskutočnil v základných školách dotazníkový prieskum. Prieskum bol zamerený na analýzu podmienok, ktoré by umožnili učiteľom efektívnejšie uplatňovať mediálnu výchovu vo vyučovaní. Z dotazníku vyplynulo, že učitelia v základných školách uplatňujú mediálnu výchovu v rámci širokého spektra vyučovacích predmetov. Rezort pripomína, že učitelia majú v rámci kontinuálneho vzdelávania ponuku na viacero vzdelávacích programov Metodicko-pedagogického centra v oblasti mediálnej výchovy. Aj takéto vzdelávacie aktivity pre učiteľov majú podľa ministerstva postupne zvyšovať kvalitu vzdelávania v oblasti mediálnej výchovy u žiakov.

Zdroj: ucn.sk

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt