Cítite sa šikanovaní? Bráňte sa!

Vzhľadom k tomu, že je dnešná doba ďaleko tvrdšie ako predtým a aj stále mladšie a mladšie deti dokážu byť veľmi zlé a kruté, stretávame sa s pojmom šikanovanie stále častejšie. Viete však, ako sa pozná? Nehrozí aj vám?

Celé štúdium ste si mysleli, že sa vás to týkať nemôže a ajhľa, táto ťažká situácia je tu. Vysmievaní od vašich spolužiakov, ich nevhodné narážky, vyhrážanie, ohováranie, poškodzovanie vašich vecí či dokonca bitie. Niekedy len detská či pubertálne nerozvážnosť, inokedy šikanovanie, ako vyšitá. Ako ale spoznáte, čo je čo?

Šikanovanie versus "podpichovanie"

Rozlíšiť, či sa jedná o "neškodné podpichovanie" či šikanovanie býva väčšinou veľmi ťažké. Ak sa ale jedná o dlhodobejší stav, kedy ste "stredom" tohto diania, a neustále posmešky a vyhrážky od vašich "protivníkov" či ničenie vašich osobných vecí sa stále viac stupňujú, je dosť pravdepodobné, že už je to "cez čiaru" a je na vás spáchané šikanovanie. A navyše, ani obyčajné "podpichovanie" vám nesmie byť výrazne nepríjemné či obmedzovať vašu slobodu. Nieto, aby ste sa stále viac a viac trápili, chodili do školy sa stále väčšími obavami a odporom a nedaj bože začali trpieť aj rôznymi zdravotnými problémami.

Poraďte sa

Je pochopiteľné, že sa pravdepodobne cítite v kúte a neviete kadiaľ ďalej, ale verte, že sami sa z toho pravdepodobne nedostanete. Preto ak nie ste schopní skúsiť sami prejsť do protiútoku a začať odmietať "plniť rozkazy" svojich "tyranov", požiadajte o pomoc. Aj keby ste totiž boli takému správaniu vystavení len krátkodobo, môže na vás zanechať doživotnú traumatické zážitky, nehľadiac na stratu zdravého sebavedomia a pod.

Ak sme vás teda, hoci len zľahka, "Nahlodali", a vy začínate premýšľať, či sa vás toto znaky šikanovania náhodou netýkajú, vedzte, že je vždy vhodné sa zveriť niekomu dospelému, niekomu, komu veríte, a kto by vám mohol akokoľvek pomôcť. Bez toho totiž môžete dôjsť veľmi ťažké psychické i fyzické ujme. Zbytočne svoje obavy a starosti teda neodkladajte a navštívte s nimi svoju (triedny) učiteľku či výchovnú poradkyňu alebo sa len zverte doma rodičom. Aj tí vám môžu pomôcť ďaleko viac, než si myslíte. A ak sa hanbíte, pamätajte, že vy nemusíte. Hanbiť by sa mali tí, ktorí na vás šikanovanie páchajú.

Stres z učiteľa

Aj keď je to takmer neuveriteľné, a toto by sa už vôbec nemalo stávať, môže sa vám tiež stať aj to, že si na vás zasadne niektorý z učiteľov, a to tak veľmi, že to svojimi dôsledkami môže pripomínať šikanovanie od vašich spolužiakov. Naraz sa začnete báť chodiť do školy, keď budete mať jeho hodinu, začne sa vám robiť zle a budete sa celí klopať, pri jeho výučbe sa budete často cítiť ponižovaní a zbytočne strápňovanie pod. Lenže je to predsa len učiteľ, autorita, a vy tak môžete nadobudnúť dojem, že vám s tým aj tak nikto nepomôže, že sa nemáte kam obrátiť o pomoc, a tak budete ticho trpieť ďalej a ďalej. To je však zle. Predsa len totiž existuje jedna možnosť, kam sa s týmto problémom obrátiť. Počuli ste už o funkciu školského ombudsmana? Nie? To je chyba! Práve on sa totiž takými prípadmi zaoberá. Skúste sa na neho teda obrátiť aj vy. Predsa len, ak nemáte inak žiadne študijné problémy, bola by škoda, aby ste kvôli niektorému z rechtorov, ktorému ste sa znepáčili, stratili svoj "zápal" pre učenie a nedaj bože na všetko rezignovali. Ani jemu by predsa nemalo všetko prechádzať, že?

Ak teda bude vaša sťažnosť oprávnená, iste s tým niekto niečo urobí, a vám sa potom konečne uľaví.

Koniec koncov, nech sú to problémy s učiteľom alebo so spolužiakmi, času v škole trávite toľko, že je nutné, aby ste tam chodili bez obáv, kto vám zasa čo vykoná alebo čo všetko zase budete musieť urobiť či zniesť. Preto teda neváhajte, a bojujte !!! Aj vy si zaslúžite určitú úctu a pokoj, nie len tí ostatní!

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt