V základných školách sa začínajú zápisy detí

V základných školách sa začína obdobie zápisov detí na plnenie povinnej školskej dochádzky.

Zápisy sa budú konať v priebehu celého mesiaca apríl a týkajú sa všetkých detí, ktoré dosiahnu vek 6 rokov do 31. augusta 2018. Na základe demografického vývoja by v tomto roku malo k zápisom prísť približne 62-tisíc detí.

Základná škola zapíše dieťa, ktoré v čase nástupu do 1. ročníka dovŕši 6 rokov a dosiahne školskú spôsobilosť. Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku túto spôsobilosť nedosiahlo, riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o 1 školský rok.

V prípade, ak dieťa pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia a  nie je u neho predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu základnej školy, riaditeľ môže rozhodnúť o jeho zaradení do nultého ročníka.

O odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, ako aj o zaradení do nultého ročníka rozhodne riaditeľ školy vždy so súhlasom zákonného zástupcu.

Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, v tzv. spádovej škole. Zákonný zástupca však môže pre svoje dieťa vybrať aj inú základnú školu, riaditeľ tejto školy ho však nemusí vždy prijať.

Pri výbere základnej školy sa rodičom odporúča sústrediť sa na informácie, ktoré vypovedajú o úrovni výchovno-vzdelávacieho procesu, ako aj o podmienkach, v ktorých sa v danej škole uskutočňuje. Ide napríklad o úspešnosť žiakov školy v Testovaní 5 a 9 či predmetových olympiádach. Podívajte se také na  zameranie školy, ponuku vyučovania cudzích jazykov a realizáciu mimoškolských aktivít.

Zdrojom informácií o konkrétnej škole je predovšetkým jej internetová stránka a správy o výchovno-vzdelávacej činnosti, ktoré škola povinne zverejňuje. Odporúča sa osobne navštíviť priestory školy a vziať do úvahy aj dopravnú dostupnosť.

Zdroj: minedu.sk

 

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt