Úloha digitálnych technológií vo výučbe cudzích jazykov

Digitálne technológie môžu hrať vo vzdelávaní viac rolí. Prvá je rola digitálnych technológií ako didaktický prostriedok, z druhého uhla pohľadu potom môže mať úlohu vo vzdelávacom obsahu.

Didaktický prostriedok

Digitálne technológie sú pomôckou učiteľa pri vyučovaní a žiaka pri učení. Intenzita rozvoja digitálnych technológií sťažuje, až znemožňuje systematicky zachytiť všetky možnosti a ponuky, ktoré tieto didaktické prostriedky aktuálne ponúkajú. V okamihu, keď sa o to niekto pokúsi, bude už text do značnej miery zastaraný.

Typickým príkladom dynamických zmien sú online služby internetu druhej generácie vznikajúce ako internetové nováčikmi, ktorých služby možno využívať v podobe online aplikácií, prípadne aplikácií na stiahnutie do nejakého počítačového zariadenia (stolný počítač, tablet, chytrý telefón atp.) Tie vytvára pre učiteľov takmer nekonečné množstvo pedagogických príležitostí. Zároveň sa ale tieto služby priebežne a značne flexibilne vyvíjajú, menia sa grafickým podaním aj ponúkanými funkciami, ich vlastníci rôzne fúzujú a konsolidujú ich do väčších balíkov online služieb, mnohokrát je premenované. Len ťažko môže učiteľ zaradiť do vlastného portfólia výučbových aktivít vo výučbe overenú prípravu na takú výučbu, ktorú by mohol kedykoľvek v budúcnosti znovu využiť - pred opätovným použitím ju bude s vysokou pravdepodobnosťou nutné aktualizovať, pretože služba medzi tým prizná niektorých zmien. To je však len menšie obtiaž, ktorá širšie zapájanie digitálnych technológií do výučby nerobí úplne jednoduchým.

Dnešným problémom na strane učiteľov rozhodne nie je nedostatok vhodných príležitostí, ale nedostatok času pre výber vhodného nástroja z ich takmer nekonečné ponuky, spoločne s nižšou mierou orientácia v tejto digitálnej ponuke. Dobrou správou je, že práve vďaka znalosti cudzích jazykov sa najnovšie výukové inovácie medzi učiteľmi jazykov dobre šíri, zrejme najrýchlejšie zo všetkých vzdelávacích oblastí. Dôvodom je práve schopnosť učiteľov jazykov nechať sa inšpirovať prostredníctvom internetu zo zahraničia. Všetky aktivity, ako je možné k výučbe využívať, rozvíja jazykové zručnosti žiakov a to nielen v oblasti recepcie, ale aj produkcie. Napríklad na videá v cudzích jazykoch nemusí žiak len pozerať, ale môže ho aj tvoriť.

Vzdelávací obsah

Druhou kľúčovou úlohou, ktorú digitálne technológie ovplyvňujú vzdelávanie, je ich stále masívnejšie uplatňovanie v jednotlivých odboroch ľudskej činnosti. Musí tak dochádzať k reflexii týchto zmien do vzdelávacích obsahov príslušných rámcových vzdelávacích programov (RVP) a prípadných štandardov týchto odborov. Vodiči dnes bežne používajú namiesto tlačených máp GPS navigáciu, tvorba kníh prebieha kompletne digitálne v príslušných softvérových editoroch, architekt navrhuje dom pomocou CAD systémov, medzi najrozšírenejšie slohové útvary patrí blog, personalista vyhľadáva v online životopisoch na sociálnych sieťach ako je LinkedIn ... Svet práce sa vplyvom mnohých vplyvov mení as ním sa musí aktualizovať aj vzdelávací obsah, prostredníctvom ktorého školy žiakov s týmto svetom zoznamujú.

Oblasť cudzích jazykov je digitálnymi technológiami dotknutá nemenej intenzívne. Väčšina populácie nosí vo vrecku chytrý telefón a prostredníctvom aplikácie má k dispozícii slovník cudzích slov. Napríklad pokročilá aplikácie Google Prekladač, ktorá je k dispozícii zdarma, umožňuje preklady do deväťdesiatich jazykov. Obojsmerný automatický preklad reči je k dispozícii pre 40 jazykov, stačí povedať do mikrofónu v telefónu či tabletu vetu v češtine a aplikácie ju preloží a nahlas prečíta treba v španielčine. Slová a vety možno zadávať pomocou dotykového displeja prostredníctvom softvérovej (virtuálne) klávesnice alebo je nakresliť (napísať) tlačeným či písaným písmom prstom či štýlom na displej, počítač je rozpozná a prevedie na slová.

Najnovšie novinkou je potom možnosť namieriť kameru v telefónu či tabletu na nejaký cudzojazyčný nápis a aplikácie Google Prekladač ho nielen preloží a prípadne následne prečíta v českom jazyku, ale priamo v náhľade na displeji zobrazí preložený text v grafickom prevedení, ktoré je rovnaké, ako pôvodný nápis . Vlastne sa jedná o istý druh rozšírenej reality (augmented reality), ktorá pôsobí trochu ako sci-fi.

Jedným z dôsledkov zlepšujúcej sa kvality automatických prekladov je, že stále väčšie množstvo firiem vyhotovuje návody a ďalšie informácie o svojich výrobkoch týmto lacným spôsobom, nie živým prekladateľom. Iným príkladom potom môže byť osobné prax autora článku, kedy pre cesty do zahraničia využíva Google Prekladač ako príručnú nástroj, ktorý už dávno nahradil vreckový slovník vo svojej tlačenej podobe.

Automatický preklad je veľkým fenoménom, ktorý mení správanie ľudí, v oblasti cudzích jazykov existuje ale množstvo ďalších oblastí, ktoré digitálne technológie ovplyvňujú. Dostupné textové editory obsahujú slovník synoným, resp. tezaurus, automaticky opravujú preklepy a v niektorých jazykoch aj gramatiku. Digitálne technológie ale mení aj spôsoby, ktorými ľudia komunikujú. Napríklad sa skratkami a akronymy používanými pôvodne v rýchle online komunikáciu ako je chat a SMS sa teraz bežne stretávame v elektronickej pošte, diskusných fórach či na sociálnych sieťach. Na smajlíky a emotikony vytvárané z interpunkčných a ďalších špeciálnych znakov dnes bežne narazíme v online magazínoch a niekedy aj v tlačených časopisoch.

 

Dve vyššie uvedené kapitoly sa snaží naznačiť, že digitálne technológie ovplyvňujú ako pedagogikou a didaktiku výučby cudzieho jazyka, tak mení samotné spôsoby používania a práce s cudzím jazykom v spoločnosti a každodennom živote, čo potom v dôsledku vyžaduje zmeny vo vzdelávacom obsahu v školách. Oba prístupy sa prelínajú, mnohokrát je ťažké ich odlíšiť. Učiteľ cudzieho jazyka si nemusia v praxi toto teoretickej delenie uvedomovať, dôležité je, že dôsledky digitálnych technológií na jeho odbor vo svojej pedagogickej činnosti zohľadňuje.

Viac na ondrej.neumajer.cz

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt