Stredné odborné školy budú mať 10 nových odborov vzdelávania

Ministerstvo školstva plánuje v súvislosti s vyhodnotením experimentálneho overovania v stredných odborných školách zaviesť do sústavy odborov vzdelávania 10 nových odborov.

Táto skutečnosť vyplýva z návrhu novely vyhlášky o sústave odborov vzdelávania, ktorú predložilo ministerstvo školstva na medzirezortné pripomienkové konanie.

Medzi 10 overenými odbormi vzdelávania je 7 študijných odborov s praktickým vyučovaním formou odbornej alebo umeleckej praxe.  Absolvovaním tejto praxe študenti získajú úplné stredné odborné vzdelanie.

Súčasťou novely sú aj 3 študijné odbory s praktickým vyučovaním formou odborného výcviku. Ve 2 z týchto odborů absolventi získajú úplné stredné odborné vzdelanie a vďaka 3. odboru absolventi získajú vyššie odborné vzdelanie.

Súčasťou sústavy odborov vzdelávania tak budú aj odbory multimédiá, informačné a digitálne technológie, bioenergetika, právo a podnikanie, technológia kozmetiky a chemických liečiv, kaderník – vizážista, sklársky dizajn, vinohradníctvo a ovocinárstvo – someliérstvo, bezpečnostné systémy v doprave a priemysle a dizajn interiéru.

Vyhláška má nadobudnúť účinnosť od 1. septembra. Výnimkou sú odbory multimédiá a informačné a digitálne technológie, táto časť nadobudne účinnosť od 1. októbra.

Ministerstvo zároveň predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie návrhy novely vyhlášky o špeciálnych školách. Cieľom tohto návrhu je vytvoriť nový učebný odbor pre žiakov s mentálnym postihnutím v odborných učilištiach, a to nový učebný odbor gastronomické služby. Vyhláška má nadobudnúť účinnosť od 1. septembra.

Zdroj: ucn.sk

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt