Akú školu hľadáte?

Bratislavský Trnavský Trenčiansky Žilinský Prešovský Košický Banskobystrický Nitriansky Vyberte kraj
Vyberte kraj

Písomné maturity čakajú viac ako 40 700 maturantov

Dnes sa začína týždeň písomných maturít. Na maturitné skúšky sa prihlásilo 40 730 žiakov, ktorí budú písať maturitné testy na 702 stredných školách s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským.

Na maturitu zo slovenského jazyka a literatúry sa prihlásilo 37 612 žiakov. Vyše tri štvrtiny maturantov si spomedzi cudzích jazykov zvolili angličtinu. Celkovo 1 300 žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, bude po prvýkrát vykonávať maturitnú skúšku z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1 Spoločného európskeho referenčného rámca.

Prvou skúškou pre maturantov je externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, resp. v prípade žiakov s vyučovacím jazykom maďarským to bude test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry. 

Zajtra v stredu 15. marca 2017 budú všetci maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 a B2. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, je v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

Vo štvrtok 16. marca 2017 čaká maturantov, ktorí sa prihlásili na maturitu z matematiky, externý test z tohto predmetu.

Maturitný týždeň uzavrie v piatok 17. marca 2017 test a slohová práca z vyučovacieho jazyka (maďarského a ukrajinského) pre žiakov škôl týchto národnostných menšín.

Témy písomnej formy internej časti maturitnej skúšky (slohovej práce) z vyučovacích jazykov budú opäť vyžrebované a vyhlásené prostredníctvom živého vysielania v RTVS – v Rádiu Slovensko (v utorok a piatok o 12.20 hod.) a zverejnené na internetových stránkach Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (www.minedu.sk), Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (www.nucem.sk), CVTI SR - školských výpočtových stredísk (www.svs.edu.skmaturita.svsbb.sk). Zadania slohových prác z cudzích jazykov budú po vyžrebovaní zverejnené len prostredníctvom uvedených internetových stránok.

Tradične najvyšší počet maturantov (37 612) bude maturovať z povinného slovenského jazyka a literatúry. Test a sloh z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra by malo absolvovať 1 743 žiakov zo škôl a tried s vyučovacím jazykom maďarským. Títo žiaci budú takisto maturovať z predmetu maďarský jazyk a literatúra, prihlásených je 1 733 žiakov. Ukrajinský jazyk a literatúra čaká 40 žiakov. Matematiku ako voliteľný predmet si na maturitnú skúšku vybralo 4 926 žiakov.

Z cudzích jazykov si žiaci vyberali najmä anglický jazyk, na ktorý sa prihlásilo 30 815 maturantov (úroveň B1 – 20 358, úroveň B2 – 10 457). V poradí záujmu nasleduje tradične nemecký jazyk, ktorý si vybralo spolu 3 564 žiakov. Tretím cudzím jazykom v poradí je ruština, z ktorej bude maturovať 762 žiakov. Nasleduje francúzsky jazyk (20 maturantov) a španielsky jazyk (9 maturantov). Najmenej žiakov sa opäť prihlásilo na maturitnú skúšku z talianskeho jazyka (5).

Žiaci bilingválnych škôl si ako druhý vyučovací jazyk vyberali na úrovni C1 najmä anglický jazyk – 1 211 žiakov, nemecký jazyk – 67 maturantov a ruský jazyk – 22 žiakov.

Žiaci certifikačných stredných škôl si mohli opäť zvoliť absolvovanie maturitných testov z vyučovacích jazykov a matematiky elektronickou formou pomocou počítača. Na elektronickú maturitu sa prihlásilo viac ako 1 500 žiakov z takmer 100 škôl.

Výsledky riadneho termínu externej časti maturitnej skúšky si všetky školy môžu preberať 3. mája 2017 elektronickou formou. Výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené v dňoch 4. – 5. mája 2017.

Náhradný termín písomných maturít, ktorý je určený pre žiakov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je naplánovaný na 4. – 7. apríla 2017. Opravný termín písomných maturít sa uskutoční od 5. – 8. septembra 2017.

Všetky informácie o príprave a priebehu MATURITY 2017 sú dostupné na stránke Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania - http://www.nucem.sk/sk/maturita a http://www.etest.sk/e-maturita-2017/.

Zdroj: minedu.sk

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt