Akú školu hľadáte?

Bratislavský Trnavský Trenčiansky Žilinský Prešovský Košický Banskobystrický Nitriansky Vyberte kraj
Vyberte kraj

Písané písmo je základnou zručnosťou prváčikov

Viaceré mediálne výstupy a vyjadrenia týkajúce sa spojitého písaného písma, ktoré je obsiahnuté v dodatku k inovovanému štátnemu vzdelávaciemu programu, neodrážajú aktuálny stav na školách a sú zavádzajúce.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR upozorňuje, že prijalo dodatok k inovovanému štátnemu vzdelávaciemu programu. Prijatý dodatok spresnil dikciu písania písaným písmom pre žiakov prvých ročníkov prvého stupňa základných škôl. V praxi sa však nič nemení, aj naďalej bude platiť, že žiaci prvého ročníka si majú osvojiť techniku písania písaného písma.

Sú na to prispôsobené aj šlabikáre, ktoré školy používajú. Všetky šlabikáre, ktoré do škôl distribuuje ministerstvo školstva, obsahujú iba vzory písaného písma.

Ak má však škola záujem naučiť žiaka písať aj iným typom písma, môže tak urobiť. Avšak iný typ písma nesmie byť jediným typom písma, ktoré žiak ovláda. Tento fakt často v mediálnych vyjadreniach chýbal. Naďalej tak bude platiť, že používanie písma je vždy na rozhodnutí samotného žiaka.

Ministerstvo školstva má záujem o podporu inovácií vo vyučovaní, preto stanovilo len minimálne základy zručností, ktoré má žiak získať v prvom ročníku v oblasti písania. Ovládanie zručnosti písaného spojitého písania predstavuje minimálny štandard. Žiadným spôsobom ale neobmedzuje využívanie aj iných typov písma.

Slovenská republika patrí medzi ďalšie európske krajiny, kde je stanovený minimálny rozsah zručností, ktoré má žiak ovládať. Necháva tak priestor na rozhodnutie samotnej školy a priedovšetkým samotného žiaka a jeho rodičov.

Zdroj: minedu.sk

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt