Osemročné gymnáziá sa budú posudzovať podľa objektívne merateľných kritérií

Mezi kritériami, podľa ktorých sa bude postupovať pri určovaní počtu žiakov 1. ročníka s osemročným vzdelávacím programom pre každý nasledujúci školský rok, budú výsledky škôl a žiakov vo výchove a vzdelávaní či predbežný záujem žiakov o štúdium.

Počíta s tým návrh novely školského zákona z dielne poslancov SNS. V prípade jeho schválenia a nadobudnutia navrhovanej účinnosti od 1. 9. 2018 sa bude podľa nových pravidiel postupovať už v rámci prijímacieho konania pre nasledujúci školský rok 2019/2020.

Zámerom novely je upraviť fungovanie osemročných gymnázií komplexne a systémovo  pre celé územie Slovenska, avšak s prihliadnutím na regionálne potreby jednotlivých krajov.

Ministerstvo bude určovať záväzný počet žiakov, ktorých bude možné prijať do prvého ročníka s prihliadnutím na záujem o osemročné štúdium v každom kraji. Konkrétne v spolupráci s Inštitútom vzdelávacej politiky určí na základe vyššie uvedených kritérií koeficient pre jednotlivé kraje, ktorý sa bude násobiť zákonom ustanovenou 5 % kvótou.

Okresný úrad v sídle kraja potom z dôvodu znalosti miestnych pomerov a regionálnych požiadaviek zanalyzuje požiadavky zriaďovateľov na počty žiakov na každom gymnáziu. Zároveň tak ako doteraz prerokuje navrhované počty žiakov každého gymnázia s jeho zriaďovateľom. Následne prerozdelí počty určené ministerstvom na príslušné gymnáziá, pričom ministerstvu školstva bude prináležať kompetencia schváliť, resp.  upraviť navrhované prerozdelenie.

Ak bude záujem o štúdium vyšší, kvóta sa na základe určeného koeficientu zvýši nad spomínanú 5 % hranicu. Takýmto spôsobom sa zabezpečí optimálne rozdelenie pre všetky kraje – v tých, ktorých je dopyt vyšší, bude kvóta vyššia, pri krajoch s nižším záujmom bude kvóta nižšia.

Náklady na žiakov prijatých nad rámec nebudú  hradené zo štátneho rozpočtu, ale bude si ich musieť vykryť zriaďovateľ zo svojich vlastných zdrojov. To znamená, že v prípade štátnych i cirkevných škôl, v ktorých je bezplatné vzdelávanie garantované ústavou, nebude môcť škola vyberať školné od rodičov.

Zdroj: minedu. sk

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt