Najväčší záujem je o absolventov technických smerov

Nedostatok technicky vzdelaných ľudí sa bude ďalej prehlbovať a záujem o absolventov humanitných odborov bude nízky, tvrdí personálno-poradenská spoločnosť McROY.

Dopyt zamestnávateľov po absolventoch jednotlivých vysokých škôl sa výrazne líši. Najväčší záujem je stále o ľudí, ktorí absolvovali niektorú z technických vysokých škôl, žiadaní sú predovšetkým absolventi IT a elektrotechnických fakúlt. Z humanitných smerov sú pak najviac žiadaní ekonómovia. Alespoň podla  personálno-poradenské spoločnosti McROY, ktorej stanovisko poskytol podpredseda predstavenstva spoločnosti McROY Group Luboš Sirota.

Najmanej žiadaní absolventi sú potom tí, ktorí vyštudujú odbory ako environmentálne manažérstvo, manažment verejnej správy, sociálna práca, kulturológia či filozofia. Luboš Sirota to vysvetluje tak, že nevýhodou týchto odborov je fakt, že ich absolventi si iba ťažko nájdu uplatnenie v súkromnej sfére. Mnoho mladých ľudí sa teda musí poobzerať po práci mimo vyštudovaného odboru, čo ich cenu na trhu práce zásadne znižuje.

Personálno-poradenská spoločnosť McROY upozorňuje, že nepriaznivá situácia sa zásadným spôsobom prejavuje aj na výške platu.  Absolvent IT odboru pak može bez problémov ratať s nástupným platom výrazne presahujúcim tisíc eur mesačne, ale absolvent s titulom z menej prestížnej humanitnej školy nemôže rátať ani s priemernou mzdou. 

Najhoršie sú podľa Sirotu na tom ľudia, ktorí absolvujú vysokú školu humanitného zamerania iba s titulom bakalár. O týchto ludí je záujem na trhu práce mizivý. Práve bakalári majú pre ich zlú situáciu na trhu najnižšie nároky čo sa týka hľadania si nového zamestnania. Doma si naviac často žiadnu prácu nedokážu najsť  a sú nútení za prácou cestovať.

Mladý človek by si tedy mal dobre rozmyslieť, na akú vysokú školu sa prihlási. Pri rozhodovaní sa o voľbe štúdia sa pritom môže spoľahnúť súčasný stav na trhu práce. Nedostatok technicky vzdelaných ľudí sa totiž podľa spoločnosti bude naďalej prehlbovať a záujem o absolventov humanitných odborov bude nízky aj v budúcnosti.

Zdroj: ucn.sk

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt