Komora učiteľov vypracovala návrh etického kódexu učiteľa

Slovenská komora učiteľov deklaruje, že je pripravená byť partnerom ministerstva školstva pri vytváraní definitívnej podoby etického kódexu.

Kódex učiteľa by sa mal čo najskôr stať súčasťou zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Vymedzuje normy správania sa pedagogických a odborných zamestnancov, podobne ako je to napríklad pri lekároch či zdravotných sestrách.

Etický kódex sa venuje všeobecným povinnostiam učiteľa, ale aj vzťahu učiteľa k svojej profesii a k spoločnosti a tiež vzťahu učiteľa so žiakmi a ich zákonnými zástupcami. Definuje napríklad, že poslaním učiteľa je chrániť najvyššie ľudské hodnoty a slobodu na ceste za vzdelaním v duchu princípov humanizmu a demokracie.

Ďalej je uvedeno, že učiteľ žiakom podáva pravdivé, objektívne poznatky a vedomosti, žiaky vedie k samostatnému uvažovaniu a kritickému mysleniu. Učiteľ má rešpektovať individuálne výchovno-vzdelávacie potreby žiaka s ohľadom na jeho možnosti a schopnosti.

Kódex napríklad definuje aj to, že učiteľ sa má celoživotne vzdelávať, zvyšovať svoju kvalifikáciu a získavať najnovšie informácie a poznatky zo svojho odboru. Učiteľ má prispievať k vytvoreniu spravodlivého a inkluzívneho školského prostredia, okamžite riešiť náznaky a prejavy diskriminácie, predsudkov a šikanovania. Má si budovať vzťah so svojmi žiakmi založený na vzájomnej úcte a rešpektovaní.

Zdroj: ucn.sk

 

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt