FNPV čakajú zmeny, absolventom VŠ bude možné odpustiť časť pôžičky

Fond na podporu vzdelávania (FNPV), ktorý poskytuje pôžičky študentom a učiteľom, čakajú zmeny.

Upraví sa napríklad spôsob výpočtu úrokovej sadzby poskytovaných pôžičiek či rozšíri sa okruh žiadateľov o pôžičku, napr. aj o mladých výskumných pracovníkov. Vyplýva to z novely zákona o FNPV, ktorá včera 2. 1. 2017 vstúpila do účinnosti.

Výpočet úrokovej sadzby pôžičiek bude naviazaný na základnú úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky. Doteraz boli úroky naviazané na výnos štátnych dlhopisov. Výška úrokovej miery ostane podľa rezortu školstva výrazne nižšia ako úročenie porovnateľných spotrebných úverov v komerčných bankách.

Zdrojom dotácie bude rozpočtová kapitola Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. FNPV zároveň bude môcť prijímať pôžičky a úvery z medzinárodných finančných inštitúcií, ktorých je Slovenská republika členom, a komerčných bánk za presne určených podmienok.

Ministerstvo školstva uvádza, že od roku 2012 do roku 2016 poklesol priemerný výnos štátnych dlhopisov s desaťročnou splatnosťou zo 4,57 percenta na 0,89 percenta s výhľadom ďalšieho poklesu v tomto roku.

Novela zákona ďalej rozširuje okruh žiadateľov o pôžičku o vysokoškolských učiteľov, mladých výskumných pracovníkov a umeleckých pracovníkov na vysokých školách do 35 rokov. Doteraz o pôžičku mohli požiadať iba študenti vysokých škôl, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci v regionálnom školstve. Pedagógovia aj študenti by mali mať po novom k dispozícii aj viacero termínov na podanie žiadosti o pôžičku.

Novinkou je aj odpustenie časti nesplatenej pôžičkcy tým absolventom vysokých škôl, ktorí si nájdu prácu na Slovensku. Plénum totiž odobrilo pozmeňujúci návrh predsedu školského parlamentného výboru Ľubomíra Petráka (Smer-SD). 

Zdroj: ucn.sk

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt