Čítate knihy? 7 dôvodov, prečo by ste mali

Marec, mesiac knihy, si pripomíname od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu, slovenského popularizátora čítania. Počas svojho života (1796 – 1880) motivoval bežných ľudí k čítaniu, zachránil množstvo kníh pred spálením a prispel k vzniku knižníc.

Prečo by sme na čítanie kníh nemali zanevrieť ani v 21. storočí, ktorému vládnu audiovizuálne formáty a moderné technológie?

1. Čítanie rozvíja myseľ, zvyšuje inteligenciu

Čítanie kníh podporuje takmer všetky oblasti myslenia. Ľudia, ktorí čítajú, majú vyššiu inteligenciu a všeobecné vedomosti než tí, ktorí nečítajú. Vo vyššom veku si čítanim udržiavame bystrú myseľ.

2. Zlepšuje analytické myslenie

Čítanie pomáhá lepšie pochopiť problém, zistiť príčinu a navrhnúť správne riešenie. To sú kompetencie užitočné nielen v zamestnaní, ale v rôznych oblastiach života.

3. Rozširuje slovnú zásobu

Literatúra obsahuje výrazy, ktoré sa v bežnej komunikácii nevyskytujú. Knihy naviac pomáhajú kultivovať prejav v slovenčine, s ktorou pri práci v medzinárodných spoločnostiach strácame kontakt. Čítanie je tak najefektívnejší spôsob rozširovania slovnej zásoby.

4. Redukuje stres

Podľa psychológov funguje čítanie pri znižovaní stresu lepšie, ako prechádzka na čerstvom vzduchu, počúvanie hudby alebo hranie počítačových hier. Schopnosť knihy odpútať naše myšlienky a sústrediť sa na obsah je najlepším spôsobom, ako sa rýchlo zbaviť stresu. Iba pár minút čítania dokáže zredukovať hladinu stresu až o dve tretiny. 

5. Posilňuje pamäť

Náš mozog si musí predstaviť a zapamätať zápletku príbehu, charaktery, ich konanie a dejové súvislosti. To všetko mozog precvičuje.

6. Trénuje koncentráciu

V dnešnej dobe se naša mysl venuje nekolika podnetom naraz. E-mail, telefon, sociálné siete. Pri čítaní knihy je nutné upriamiť pozornosť iba na jej obsah. Na zlepšenie koncentrácie stačí čítať knihu pravidelne, približne 20 minút denne.

7. Vzdeláva

Kniha je stále klasická učebná pomôcka na ktorú sa dá spoľahnúť aj keď vypadne elektrický prúd alebo internet. Je to skvelý spoločník pri výučbe cudzieho jazyka alebo pri nadobúdaní odbornosti. Množstvo reportážnych a populárno-náučných kníh ponúka analýzu a vysvetlenia v širších súvislostiach.

Zdroj: ucn.sk

TOP školy

CEMI MBA Studies s.r.o.

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefón: 602 617 296
WWW: www.institutcemi.sk

To ma zaujíma

Chcete tu tiež zviditeľniť Vašu školu?

Chcem viac informácií

Chcete propagovať svoju školu?

Rýchly kontakt

+420 777 812 202
info@zoznamskol.eu

* tieto kontakty nie sú kontakty školy, ale kontakty prevádzkovateľa servera ZoznamŠkol.eu

Prevádzkovateľ webovej stránky

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Prejsť na kontakt